Second hand kläder sys om till funktionsnedsatta

Written by Therese

18 januari, 2022

Seconhandkläder sys om till funktionsnedsatta särnemark myrorna

Second hand kläder sys om till funktionsnedsatta

Festkläder sys om för att passa funktionsnedsatta. Bakom initiativet står Särnmark Assistans och Myrorna.

– Det är snudd på omöjligt att hitta finkläder som funkar rent praktiskt om man är rörelsehindrad och kläder spelar en stor roll om man ska känna sig inkluderad i olika sammanhang i samhället. För mig handlar Festkläder för funktionsnedsatta först och främst om lika villkor. Vi borde ha samma möjligheter som personer utan funktionsnedsättningar att vara lite fåfänga, speciellt när det vankas fest, säger Alexander Nordin som arbetar med kommunikation på Särnmark Assistans och själv sitter i permobil på grund av en medfödd CP-skada.

Inför kollektionen Festkläder för funktionsnedsatta har man handplockat plagg för att sedan låta designern Louise Linderoth anpassa dem.

Här nedanför ser du två plagg som anpassats. Louise är utbildad i modedesign på Textilhögskolan i Borås, specialiserad på funktionsanpassad design och själv rullstolsanvändare.

Bara i Sverige använder cirka 150 000 personer rullstol. För dem kan till exempel ett par byxor behöva anpassas i knävecken, grenen, gylfen eller baksidan, medan en skjorta kan behöva sys om i både bak- och framstycke. Andra vanliga anpassningar är draperingar, som förutom att vara dekorativt kan förhindra att en klänning åker in i hjulen på användarens rullstol.

 Kostym funktionsnedsatta Särnemark Myrorna

Läs mer om kollektionen Festkläder för funktionsnedsatta: www.funkfestklader.se.

Seconhandkläder sys om till funktionsnedsatta särnemark myrorna